Den som ifrågasätter sina inre värderingar hamnar aldrig i narcissism.

När egot tar examen – DN.SE.

Har vi fått en narcissistisk epidemi i västvärlden som amerikanska forskare hävdar behandlar DN:ns debatt artikel. I mitt tycke blir svaret ett entydigt ja. Jag har till och med skrivit en bok se (Orkanens öga) ovan som argumenterar för att det är så.

Den politiskt ideologiskt färgade nyliberalism som såg dagens ljus eller i vart fall blev på modet under Reagan-eran har successivt urholkat tidigare värderingar om att människan är starkast när hon ingår i ett sammanhang. I nyliberalismens anda skulle vi alla helst bli varumärken. Yta, och människovärde baserat på hur kända våra namn kan bli, o.s.v. är och har varit drivkraften i framförallt unga människor.

Samtidigt som dessa trender funnits ett antal decennier idag så måste vi också se att alla trender förr eller senare föder sin motsats. Vi ser det också idag, där unga människor återigen börjar utveckla värderingar som handlar om solidaritet, engagemang för de som har det sämst. Tron på att vi gemensamt och i oss själva kan förändra världen till något bättre blir mer och mer på modet nu. När människan börjar lyssna på sin inre röst sitt samvete föds värderingar som är narcissistens raka motsats. Dessa hör framtiden till.

Historiskt verkar narcissistiska värderingar och dess motsatser pendla i människans värderingar. Men vi kan alltid ifrågasätta våra inre egna värderingar, och den som gör det landar aldrig i narcissism.

Satyagraha


Share on Facebook
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Post to Twitter
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Share on reddit
Bookmark this on Google Bookmarks
Bookmark this on Digg

This entry was posted in etik & moral. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 2 = åtta

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>